ВиК монтира 20 устройства за отчитане на вода
ВиК монтира 20 устройства за отчитане на вода / netinfo

20 устройства за измерване на количеството вода, която минава през водомерите, са купили от ВиК-Добрич. 5 от водните разходомери вече са монтирани. Чрез тях по компютърен път ще се отчитат загубите на вода.

„Ще знаем колко е разликата между подаденото количество например в станцията в Шабла и водата, която стига до Добрич. Така ще се следят течовете, авариите и незаконните отклонения”, обясни шефът на ВиК Величко Василев. Той допълни, че в края на юни размерът на загубите по водопреносната мрежа е 79%.

В летните жеги обаче течовете са били по-големи. „Заради липсата на валежи земята в нивите се напуква чак до тръбите и те се пръскат. Това лято сме имали над 500 такива аварии”, съобщи Василев. Броят е голям заради амортизираните етернитови тръби, които изграждат 95% от мрежата в областта.

От две години Добрич е бил без вода само 3 дни, като се изключат отделните аварии по кварталите, декларира водния шеф. В момента цялостно се подменя ВиК-мрежата с дължина около 1000 метра в квартал „Дружба”4 в Добрич. Нов водопровод е вече изграден на четири улици, започват дейностите по ул.”Иларион Макариополски” и „Иван Кършовски”. В областта се подменят общо 9 сондажа и водопроводи на 20 обекта. До края на годината за целта ще бъдат изхарчени около 3,5 млн.лева.