Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезсмисля
Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезсмисля / Dariknews.bg
Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
36412
Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
  • Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
  • Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля
  • Валентин Николов: Дейността на етичната комисия се обезмисля

„Предложените от нас поправки в Правилника за организация и дейност на НС относно парламентарната етика са внесени в деловодството на парламента и се надявам догодина да бъдат приети. В противен случай ще излезем със становището Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да си смени името и да няма такъв орган по етика." Това заяви пред Дарик Добрич председателят на комисията Валентин Николов - депутат от Добрички регион, от партия Атака. Той смята, че след като все още няма етичен кодекс и след като комисията не може да взема решения по случаи, като този с телефоните „Верту", съществуването й се обезмисля. 

Николов припомни, че преди 8 месеца етичната комисия е изготвила проект за етичен кодекс, но такъв все още няма приет.

От началото на съществуването си Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е разгледала над 1000 сигнала, съобщи още Николов. Повечето от тях са за съмнения за корупция, а 15 касаят парламентарната етика. От сигналите за конфликт на интереси 11 са били със съмнения за сериозни нарушения на Закона за конфликт на интереси. Три от тях вече са във ВАС и се водят дела, едното е срещу Ахмед Доган. 18 сигнала са за по-малки нарушения на Закона за конфликт на интереси - за неподаване на декларации от депутати пред Сметната палата или за закъснение със срока. От ВАС за такова закъснение вече наложени 6 глоби от по 1000 лева.

В края на миналата седмица членове на комисията на Николов са посетили Черна гора по покана на техния орган за предотвратяване на конфликт на интереси, който се избира от черногорския парламент и е независим. Сключен е меморандум за сътрудничество. Комисията в балканската държава съществува от 6 години. Работата й обхваща над 3000 лица, заемащи държавни длъжности.

„Откакто съм депутат, всяка седмица посещавам региона, редовно имам приемни дни. Поставил съм пред министрите над 10 питания, актуални за областта", заяви още Валентин Николов. Сред поставените от депутата питания са за цената на водата, за изчезналите добруджанци, приватизация на обекти в балчишката Тузла, измамени български фирми, работили по водния цикъл на Балчик, откриване на полицейски участък в Карапелит.

„Не съм съгласен с някои нарушения на демократичните принципи в новия Изборен кодекс", заяви още Валентин Николов. Той визира решението кметовете в малките населени места до 350 жители да бъдат назначавани, а не избирани. Не одобрява и съкращаването с 20 процента на общинските съветници в местните парламенти. Според него така малките партии ще бъдат ощетени и гражданите няма да бъдат достатъчно широко представени в общинските съвети.

Относно местните избори през 2011 година Николов подчерта, че Атака не е длъжна да подкрепя кандидати на ГЕРБ, нито ще приеме някой да наложи на партията такива условия. „Но това не е изключено. Зависи от кандидатурите които ще бъдат издигнати, зависи от съответните общини", заяви добричкият депутат. По думите му в общини като Тервел и Крушари може да се наложи Атака да обедини усилия и то не само с ГЕРБ. Водят се разговори и за Добрич, но е доста рано да казваме каквото и да е, каза Николов.

В прикачените файлове чуйте още от него: