В северната част на Добрич ситуацията е критична, търсят фадроми и самосвали
В северната част на Добрич ситуацията е критична, търсят фадроми и самосвали / Дарик Добрич

Бедственото положение в Добрич остава, съобщиха от общината след проведеното заседание на Кризисния щаб. 420 абонати на Енергоо Про, живущи в квартал „Югоизток” продължават да са  без ток, след като трафопоста, захранващ читири жилищни блока в жилищния комплекс е наводнен. Три екипа на енергодружеството работят по отстраняване на повредата, а след това ще продължат и по наводнените електрически табла в блоковете. В останалите улици на квартал „Югоизток“ помагат  доброволци по събиране и изнасяне на тинята и повредената покъщнина от домовете на пострадалите.

Възстановена е каловата станция на ул. ‚Дунав“. От тази сутрин в нормален режим работи и Автогара Добрич.

В зона „Север“ на града положението все още остава критично, съобщават от общината. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15см. Оттокът е много бавен и изцяло затруднен поради силно оводнени  и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци. Усилията на екипите са насочени за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест“, която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър и по него е започнало изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. В района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци. Екипите на Пожарна безопасност продължават да се отзовават на всички сигнали на граждани и фирми, като същевременно работят на терен в координация с общината.

Почистването на улиците в целия град е съчетано с измиването им от коли на сметоподдържащата фирма „А. С. А България” с цел дезинфекция на пострадалите територии.

От община Добрич отново призовават за помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Предстои да се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

 

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в градския парк „Свети Георги“ и ДКЦ II. В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията. От Изпълнителната агенция за лекарствата ще бъдат уведомени за необходимост от лекарства.

В кметството продължават да приемат заявления за временно настаняване в общински жилища. Екипи на Дирекция „Социално подпомагане“ обхождат пострадалите имоти за отпускане на еднократна финансова помощ.