В ХобиСклуб отбелязаха Международния ден на слепите
В ХобиСклуб отбелязаха Международния ден на слепите / netinfo

13 ноември е Международен ден на слепите. По този повод в НПО "ХобиСклуб" се състоя тържествена среща, на която се прочетоха исторически данни и факти за събитието, съобщават от сдружението. Гост на нея бе президентът на "Лайнсклуб" - Добрич Драгостин Байчев, който сподели как тази световна организация помага на слепите.

На този ден всички слепи и слабо виждащи хора в света се прекланят пред подвига на френския благородник Валентин Аюи, който виждайки тежката съдба на тази група хора, се заема да върне достойнството и да подобри живота им. Роден е през 1745 г. И през 1946 г. по случай 200-годишнината от рождението му, световната общественост, със съдействието на ООН, определя 13 ноември за Международен ден на слепите.

Главният принцип, въвел Аюи, е заместване на зрението с осезанието. Той основава училище за слепи, в което учениците показват отлични резултати . Един от тях - Луи Брайл, прави гениално откритие да използва комбинацията на шест изпъкнали точки за четене. С възможните 63 комбинации, през 1825 г. се създава известният в целия свят релефно-точков шрифт на Луи Брайл.