Летен университет
Летен университет / netinfo
Близо 400 студенти от над 25 университета от страната ще се включат в ХV издание на Летен университет. Форумът ще се проведе от днес до 29 август в курорта Албена. Откриването ще бъде в 20:00 ч. с концерт на сцената пред хотел „Добруджа" като традиционно ще бъде запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите с факел от Олимпийските игри. Водещи на сцената ще са млади таланти студенти от Национална музикална академия, а за студентите специално участие ще вземе Димана Мирчева – DIA с най-горещия стил на електронната сцена в момента.

Академия 2017, която е част от проекта „Летен университет“, ще стартира на 24 август с участието на доц. Велин Аргатски - ръководител Служба „Сигурност и информация, ОМП и ЗБ“ към БАН и преподавател в НВУ „Васил Левски“, и Христо Димитров - хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Продължава с участието на проф. Йорданка Захариева от Университет по хранителни технологии, лектори от BenchMark и министър Лиляна Павлова.

На 24 август студентите ще се надпреварват в 10 вида спорт - плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой. Организаторите са подготвили още забавни плажни игри, които да повдигат настроението под слънчевите лъчи на плажа.

Организаторите са подготвили и различни развлекателни вечери като най-атрактивна за студентите ще бъде кино вечерта и студентският театър.

С тържествена церемония с награждаване в амфитеатралната зала от 21:00 часа на 28 август ще бъде закрит "Летен университет 2017", където ще бъдат отличени и първенците в съответните спортове, а за настроението на участниците ще се погрижат момчетата от група СкандаУ.

Събитието се организира с подкрепата на курортен комплекс Албена, Община Варна и Варна – Европейска младежка столица 2017, Национална спортна академия „Васил Левски“, Студентски съвет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Студентски съвет при Университет за национално и световно стопанство.