/ iStock/Getty Images
Присъствените занятия за по-големите ученици - от 5-и до 12-и клас, в Добричка област се преустановяват за периода 15-26 март поради високата заболеваемост от коронавирус сред населението, съобщиха от Областния координационен щаб за предприетите мерки за овладяване на заразата.

"Към днешния ден заболеваемостта достига 222.9 заразени на 100 000 души", посочи секретарят на щаба д-р Светла Ангелова, която е и директор на Регионалната здравна инспекция.

От МБАЛ-Добрич апелират гражданите за дисциплина

По думите й, сред последните установени с положителни тестове са лекар, три медицински сестри, санитар, двайсет учители, деветима ученици и други. Има взрив на инфекцията в Дома за възрастни с деменция в добричкото село Опанец, където 18 потребители и петима от персонала са с положителни проби за коронавирус, но само един засега е проявил симптоматика.

Капацитетът на ковид отделението в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е 70 на сто зает,но интензивният сектор е запълнен изцяло и е възможно пациенти с усложнения да бъдат насочвани към лечебни заведения във Варна, допълниха от щаба.

В големите търговски вериги в областта се въвежда пропускателен режим за посетителите, като не се допуска струпване на хора на касите и по-често ще се прави дезинфекция, като част от предприети мерки за ограничаване на епидемията.

На частни тържества и други семейни събирания ще могат да присъстват до десет души. Фитнес залите ще продължат да работят с 30 на сто от капацитета си, а в заведенията за хранене се забранява живата музика.
БТА