Храните поскъпнаха драстично, като при някои от тях увеличението е двойно, спрямо същия период на миналата година. Търговци в Добрич заявяват, че всеки месец доставките са с нови, по-високи цени, а клиентите намаляват или купуват по-малко, и то най-необходимото.

Веселин Стоянов от 20 години е магазинер, но не е изпадал в ситуация, в която всички стоки да се вдигат непрекъснато, предаде NOVA.

А клиентелата му се ограничила в основни покупки – мляко, сирене и хляб.

Компромиси се налага да прави и той, защото цените на които продава днес, утре са цени на доставките. "Останахме с една продавачка, ние работим от сутрин до вечер – сутрин, като изляза до вечер в 10 часа. Токът се вдигна двойно. На ръба сме, но докогато изкараме", споделя той.

При зеленчуците най-голям скок има в цената на доматите и краставиците.

"Краставиците най-много се увеличиха т.г. на 5 лева, бяха 2,40 – 2,60. Доматите бяха 2 лв. онази зима, сега са 3 лева, 3,50, 4 станаха, даже и 5", казва Росица Белчева, продавач.
И се налага етикетите да бъдат сменяни всяка седмица.

"34 години съм на този пазар, такава аномалия, като т.г. не е било. Не може да отидеш ти днес да вземеш един домат на 4,20, да го продадеш на 4,50 и утре да идеш да го купиш на 4,50. Ние си отиваме понякога с 30, 40, до 70 лева оборот", разкрива Костадинка Колева, търговец.

А заради по-високите цени, не липсват и компромиси.

"Не купувам всеки ден. Купувам веднъж в седмицата – с това правя компромис. Нямаме зеленчуци всеки път на масата или плодове, имаме веднъж или два пъти в седмицата", отбелязва Илияна Стоянова, клиент.