Теди Москов и Филип Трифонов станаха почетни роми на Каварна
Теди Москов и Филип Трифонов станаха почетни роми на Каварна / община Каварна

По традиция в ромската махала на град Каварна беше връчен призът „Почетен ром“ по повод Международния ден на ромите – 8 април. Тази година удостоени с приза бяха режисьорът Теди Москов и актьорът Филип Трифонов, а грамотите връчи единственият почетен мангал у нас - Андрей Слабаков. „Римляни няма, затова има ромляни, което е едно по-древно и по-значимо племе за историята“ каза провъзгласеният почетен ром Теди Москов.

Официален гост на събитието бе Севинч Касабова, която прочете поздравителен адрес от името на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Прославеният гимнастик Йордан Йовчев, който вчера преряза лентата на открит фитнес в градския парк, също беше официален гост на празника и поздрави местните роми, като ги призова да се забавляват, но и да спортуват.

За празника ромите от града бяха поздравени и от кмета на общината Цонко Цонев, който сподели, че „в Каварна нямаме нужда от интеграция, защото няма дискриминация“. Самият той представи Общината в началото на април на Третата Европейска среща по ромските въпроси в Брюксел.

За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Начко” от Добрич, който се преименува на оркестър „Каварна” и изпълни химна на ромите „Джелем, джелем”. Александър Филчев – Санеца отправи музикален поздрав за всички каварненски роми в Полша, а певицата Роксана направи купона още по-голям. В празничната програма се включиха и възпитаници на детски градини и училища от общината, както и танцови формации.

Теди Москов и Филип Трифонов станаха почетни роми на Каварна
netinfo