МБАЛ Добрич
МБАЛ Добрич / Дарик Добрич
26 акушерки работят в добричката Многопрофилна болница. Проблемът е, че средната им възраст е 50-55 години и скоро няма да има достатъчно кадри в професията, защото ще се пенсионират. Това може да доведе и до затваряне на отделения. Това сподели пред Дарик Мария Димитрова от съсловната организация на акушерите в Добрич.

По думите й, не е привлекателно да се упражнява професията, защото образователната подготовка е много добра, но стартовата заплата, която е около минималната за страната, отблъсква хората. Масово всички заминават в чужбина, най-често в Англия, Германия и Швейцария.
 
Необходимо е повишение на заплащането и осигуряване на неговата стабилност, като възнагражденията не бива да зависят от статута на болницата, потока пациенти или решенията и ресурса на Здравната каса, посочи Димитрова. Заплатите следва да идват от държавата и да се демонстрира отговорност към националното богатство, което са лекарите и специалистите по здравни грижи, категорична е тя.

„Ние сме добри хора, дори понякога да сме уморени и нервни, защото сме останали тук и се грижим за нуждаещите се“, изтъкна акушерката. От години решенията на проблема с изтичането на кадри са на масата на управляващите, но никой не обръща внимание, допълни тя. Има предложение да се обезпечи поне обучението, но дори това не се възприема.
 
Съвременният труд на акушерките се променя най-вече заради широката информираност на родилките, но и заради физически специфики, разказа още Димитрова. Все по-често раждат жени на по-голяма възраст, когато се налага секцио. Все повече са и случаите на „ин витро“ бременност. Трябва да сме психолози, да печелим доверието, защото много жени са в заблуда от четене на интернет.

Акушерката препоръча бъдещите майки да търсят информация от по-възрастните роднини или специалистите, да посещават курсове за бременни, каквито има безплатно и в добричката болница. „По-четящите майки са понякога и по-паникьосани“, подчерта тя.
 
Специалистката изказа категорично становище против домашното раждане и уточни, че това е отношението на всички нейни колеги. Причината е, че има риск при всяко раждане и трябва да има наблизо човек, който да може да помогне. Нашата работа е да накараме майката да изпита радостта от раждането и да се чувства удовлетворена, подчерта Димитрова.
 
По традиция акушерките празнуват на 21 януари Бабинден, но на 8 януари по нов стил се отбелязва Деня на родилната помощ.