1011 бебета са се родили в добричката болница през 2017 година
1011 бебета са се родили в добричката болница през 2017 година / Thinkstockphotos
Над 500 аборта по желание са направени в МБАЛ-Добрич през 2017 година, съобщи пред Дарик началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Валентин Димитров.

„Цифрата е голяма, а аборти се правят и в поликлиниките. И всичко това при положение че на пазара има достатъчно много средства за предпазване. Българката се притеснява да има повече деца. Голям е процентът омъжени жени, които по някакви причини не искат да имат следващо дете. Този вид аборти не намаляват като брой”, коментира д-р Димитров. Спонтанните аборти през миналата година са били 60.

МБАЛ - Добрич изпрати старата и посрещна новата година с новородени момиченца

Като цяло в добричката болница за 2017 година са регистрирани 998 раждания, като бебетата са били 1011- от тях 505 момичета и 506 момчета. На бял свят са дошли едни тризнаци и 5 двойки близнаци.  "Раждаемостта в област Добрич се задържа около бройката 1000, докато има редица области, в които тя спада”, посочи д-р Димитров. Той добави, че през последните две години в здравното заведение няма починала родилка, а починалите бебета са няколко, постъпили в болницата в много тежко състояние.

Най-тежкото бебе – момиченце, се родило цели 4,5 килограма. Най-малкото е било недоносено и тежало едва  700 грама.  За щастие то е спасено от екипа на неонатологията и е изписано живо и здраво. През миналата година недоносените бебета са били 113, като тенденцията е към спад на броя им.

Най-младата родилка е била 14-годишна, най-възрастната – на 42 г. Възрастта на родилките пада, каза д-р Димитров. „Проблем е, че голяма част от тях не са посещавали женската консултация нямат никаква представа какво им предстои и какво означава бременност, раждане и майчинство”, коментира началникът на АГ-отделението.  Преди година-две е имало 13-годишна родилка.

В отделението работят девет акушер-гинеколози. Едната лекарка – току що взела специалност, е новоназначена и работи там от няколко дни. Оборудването е добро, особено в неонатологията. Специалистите биха искали един по-хубав видеозон и по-модерна лапароскопска апаратура.