/ iStock/Getty Images
Камерният ансамбъл "Софийски солисти" под диригентската палка на Пламен Джуров и Виви Василева - ударни ще открият 13-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик, съобщават от фондация "Академия Класика", която организира очаквания морски фестивал.

Форумът под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов събира именити изпълнители в дните между 23-30 юли на Откритата сцена "Мелницата". В първата фестивална вечер на морския бряг ще прозвучат "Лято" от цикъла "Годишни времена" на Вивалди, "Навара" на Сарасате, "Жътва и танц" на Марин Големинов, "Румънски танци" на Барток и други емблематични творби от класиката.

Барокови инструменти ще звучат в Дните на класиката в Балчик

Лятно настроение ще създадат и солистите и оркестърът на Варненската опера под диригентската палка на Найден Тодоров с откъси от произведения на Моцарт - "Сватбата на Фигаро", "Така правят всички", "Дон Жуан", с арии от "Севилският бръснар" на Росини, "Кармен" на Бизе, "Травиата" на Верди, "Графиня Марица" на Калман и още любими творби.
В афиша на фестивала е "Curiosas по време на романтизма" с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и премиер-балетистът Росен Канев.

На сцената ще излезе и Български камерен оркестър с гост-диригент Светлана Галианова, който е подготвил програма с творби на Шостакович - "Романс", "Лирически валс", "Валс №2", на Свиридов- "Романс" и "Валс" от музиката към филма "Виелица", на Чайковски - "Валс на цветята". Публиката ще аплодира и произведения на Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Петър Христосков.

Дните на класиката ще закрие Държавната опера в Бургас с "Ах,този мюзикъл" с изпълнения на солистите Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов. На диригентския пулт ще застане Йордан Дафов.

"Входът за всички концерти, чието начало е от 19:30 часа, е свободен. Музикалните спектакли ще се излъчват и на живо на фейсбук страницата на фестивала", съобщи Сава Тихолов, завеждащ отдел "Култура" в общината. 
БТА