GPS-система свързва тежките машини по пътищата
GPS-система свързва тежките машини по пътищата / БГНЕС
Всички тежки машини, които се грижат за републиканската пътна мрежа в област Добрич през зимата, са свързани с GPS-система. Чрез нея може да се проследи кои машини по кои направления се движат и къде се намират във всеки един момент.

Демонстрация на системата направи пред Дарик зам.-областният управител Красимир Николов. С мобилното приложение разполагат всички членове на областния щаб за действие при бедствия.

GPS система машини
netinfo

АПИ: 900 машини обработват пътища в страната, проблеми в движението няма

 „Искаме да си свършим добре работата, затова положихме усилия на телефоните си да имаме тази система”, коментира Николов. През изминалото денонощие, въпреки минусовите температури, обстановката е била спокойна, по пътищата е имало предимно песъкари.

Над 120 тежки машини, повечето със сериозна мощност, са в готовност да разчистват пътищата при усложнена зимна обстановка. Това са фадроми, автогрейдери, роторни снегорини, БАТ машини.  „Отделно имаме уверението на поделението в Шабла, че при сложна обстановка можем да разчитаме на тях. При извънредни обстоятелства ще ползваме и помощта на военно-морскиите сили”, допълни Красимир Николов.

Всички машини са надлежно проверени за работа при зимни условия, всички фирми с които има сключени договори, са отстранили неизправностите по колите.

Всички бази са обезпечени пясък, луга и други материали за обработка на настилките.