Пловдив остана без GPS-система за градския транспорт
Пловдив остана без GPS-система за градския транспорт / снимка: dariknews.bg

Шефовете на „Градски транспорт" и „Хеброс бус" Ангел Батаклиев и Веселин Дошков са отказали да купуват GPS - и за новите си автобуси. Освен това те отказват да плащат и 30 лева месечно, каквато е таксата, за да работи всеки един GPS.

По този начин системата за контролиране на извършените курсове по линиите се е разпаднала още в началото на месеца. Това заяви зам.-кметът Александър Константинов.

Според него в договора, подписан с превозвачите преди година и половина няма клауза, която да ги задължава да си закупуват самите устройства.

Така от общината са принудени да започнат подготовка за обявяване на конкурс по Закона за обществените поръчки за фирма, която да закупи и GPS устройства и да поддържа системата.

Това от своя страна ще доведе до още проблеми, защото може досега закупените 200 GPS-а да нямат техническа съвместимост със системата, която ползва фирмата спечелила конкурса, уточни Константинов.

Поръчаката ще струва 120 хил. лв. годишно на Общината. 

В момента около 200 от общо 300 автобуси са снабдени с устройства, закупени от самите превозвачи. Докато новата система бъде въведена в експлоатация, 8 от служителките, които обслужваха старата, са изпратени на улицата, за да следят лично дали рейсовете изпълняват курсовете си по график.