/ ThinkStock/Getty Images
За 14 дни се преустановява извеждането на животни от личните дворове в добричкото село Владимирово с установен случай на антракс. Срокът е от 16 февруари.

Това съобщи директорът на Областната дирекция на Българската агенция по храните (ОДБХ) в Добрич д-р Стелияна Генчева. Дирекцията е започнала ваксинация на възприемчивите домашни животни на 13 февруари и е приключила с нея. 

Преди два дни е получен положителният резултат за антракс при домашна коза в селото. Веднага е сформирана комисия и е направена проверка на място в обекта. Заразеното козе месо и всички продукти в контакт с него в хладилното съоръжениена домакинство днес са предадени на екарисажа в Шумен и е извършена дезинфекция. 

Мъж от Добрич хвана антракс от месото на заразена коза

Случаят е открит в лично стопанство. Семейство млади хора по лични и здравословни причини избират да заживеят на село и се установяват сравнително скоро във Владимирово. Започват да отглеждат четири козички и едната се оказва заразена с антракс.

На този етап не става ясно откъде е плъзнала заразата. Пренесла се е върху стопанина посредством рани, които е имал по ръцете от почистване на храсти и клони, и след обработката на трупното месо на заразената коза. 

На 6 февруари от РЗИ-Добрич съобщават в ОДБХ в града за случай на мъж с кожна форма на антракс, настанен за лечение в болницата. Той вече е изписан и е в добра форма. Съпругата му е с отрицателна проба за антракс, за щастие. В комисията по случая е имало представители на двете ведомства и кмета на село Владимирово.

Три от козите са в добро общо състояние. За четвъртата обаче стопанинът е твърдял, че е била със заклещена глава, в безпомощно състояние и затова я е приколил. Месото й е сложено във фризера, само около килограм тогава е консумирано заедно със съпругата му.

След няколко дни мъжът е получил оплаквания и е потърсил лекарска помощ. Хоспитализиран е впоследствие, лекуван и вече е изписан. При хората входна врата за заболяването са наранявания.  

"Моят апел към гражданите е, когато видят в домашните си животни някакво неразположение, задължително да потърсят ветеринарния лекар, с когото имат договор или обслужва обекта. Задължително да повикат ветеринаря. Да потърсят съдействието на кмета и ако не успеят да се свържат с тях, да потърсят връзка с ОДБХ", призова д-р Генчева.

Възприемчиви към антракс са овце, говеда, кози, еднокопитни животни. Последният регистриран случай на антракс в област Добрич е бил 2015 г. в балчишкото село Оброчище. 
Агенция "Фокус"