Шефът на РЗОК: Стачката рефлектира върху пациентите
Шефът на РЗОК: Стачката рефлектира върху пациентите / Дарик Добрич

Седем сигнала за нарушения на общопрактикуващи лекари са получени в деня на протеста им - 9 март, каза в ефира на Дарик началникът на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ Бисерка Пачолова. Те са подадени по телефона и се отнасят за дежурните кабинети, където се даваше медицинска помощ в двата ДКЦ в Добрич. Там са искани пари за преглед или за издаване на рецепти, жалват се пациенти. Тези сигнали ще бъдат проверени, каза шефът на РЗОК. Тя не сподели кои са нарушителите, но призова хората, недоволни от медицинско обслужване, да подават писмени жалби в Касата, защото по устни сигнали не се правят проверки.

В последните няколко месеца е имало единствено забавяне от по около 10-ина дни в изплащането на полагаемите средства на общопрактикуващите лекари, коментира стачката им Бисерка Пачолова. Парите на джипитата за определен месец се превеждат до края на следващия. Забавянето напоследък се дължи на дефицит от 250 млн. лева в Здравната каса в края на миналата година. Такава липса се наблюдава винаги в първите месеци от дадена година, поради ниската събираемост от здравни вноски, които са основният приход на НЗОК, поясни тя.

За месец февруари, парите на джипитата са получени в РЗОК следобеда на 8 март и са били преведени в техните сметки на другия ден, категорична бе Пачолова. Тя каза, че е уведомила за това и двамата управители на ДКЦ в Добрич и въпреки това е имало стачка.

Месечно общопрактикуващите лекари вземат твърда заплата от 1.20 лева за пациент в своята листа. Направленията се разпределят на база заболеваемост на населението и други фактори, каза Бисерка Пачолова. Тя счита, че разходите на джи-питата са основно за наем и за заплата на медицинска сестра, каквато повечето не ползват, и даде за пример, че наемът в ДКЦ-2 е около 200 лева, а в ДКЦ-1 има и за по 50-60 лева.

От много села, основно в общините Генерал Тошево и Балчик, много общопрактикуващи лекари са споделили с РЗОК, че не поддържат стачката на 9 март. Там протестът е обхванал около 50% от тях, каза още Пачолова.