Сердика спира работа
Сердика спира работа / netinfo

93-ма души  от общо 120 души персонал в добричката млекопреработвателна  фирма  „Сердика-90” АД са уволнени, съобщи регионалният председател на КНСБ Гинка Василева. Решението е взето на Съвет на директорите на 17 февруари. Все още не са уведомени Бюрото по труда и общинската администрация.

 

Синдикатите са получили съобщението за масовото уволнение на 27 февруари, петък, преди празниците, в 17 часа. Работниците са научили за съкращенията си днес от списък, залепен на входа на фирмата, споделиха от КНСБ и „Подкрепа” на пресконференция.

 

Спира се дейността на отделите млекоизкупуване, приемно и пастьоризация, на цеховете  за производство на сирене, кашкавал, и на паровата централа. Ограничава се работата и се съкращава щатът в отделите финанси, качество, материално-техническо снабдяване, разфасовка, обслужващи дейности. 58 души се съкращават от производствените отдели и 35 -  от административните.

 

Спирането на производството в „Сердика” и масовите уволнения, собствениците от испанския фонд „Джет” обясняват с развилата се световна финансова криза, намаляване обема на пазара, конкуренция от „сивата икономика”, значителни загуби на предприятието.

 

Уволнените работници нямат колективни трудови договори и могат да очакват обезщетения от две брутни трудови възнаграждения. Средната заплата в предприятието е около 500 лева.

 

Утре от КНСБ ще имат среща  с изпълнителния директор на „Сердика-90” Дорел Раду. Те искат сформиране на екип с представители и от Бюрото по труда, общинската администрация и работниците от фирмата, който да предприеме мерки за осигуряването на служителите и реализацията им на пазара на труда – включително чрез преквалификационни курсове.

 

След срещата с ръководството ще се разбере също дали част от служителите на „Сердика” ще бъдат пренасочени към   другото предприятие  на испанския фонд в Добрич - „Фама”, в което работят около  80-100 души.  Там засега ще се произвеждат само прясно и кисело мляко.

 

Още по темата можете да чуете в прикачения звуков файл. За проблемите в "Сердика" говори регионалният председател на КНСБ Гинка Василева.