Празник на гърнетата
 Празник на гърнетата / netinfo
За девети път днес ще се проведе Празникът на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа. Поредното издание на феста на автентичната добруджанска кухня, организирано от община Крушари, ще се състои от 10 часа в село Коритен.

Това е родното място на народната певица Добра Савова, която преди два месеца навърши 85 години. Юбилеят на почетния жител на община Крушари е поводът, който определи мястото на провеждането на тазгодишното издание на конкурса.

В празника ще се включат фолклорни групи, танцови състави, пенсионерски клубове и други колективи от общините в областта, както и от Силистра, Варна и Плевен.
 
Всички участници ще имат възможност да покажат кулинарните си умения с приготвени от тях ястия по автентични рецепти – салати, сладкиши, основни ястия, мезета, баници, питки,  погачи, кавърми, милини, разядки, вина и ракии. Най-оригиналните ястия, приготвени задължително в тава, чувен, тиган, сач или гърне, ще бъдат отличени с предметни награди, а най-стилната етнотрапеза ще бъде премирана с парична награда.
 
За пръв път гости на фестивала ще бъдат и руски туристи, почиващи в курортния комплекс „Камчия”.

Празникът започна вчера на площада в село Крушари с голям концерт от самодейците от НЧ „Йордан Драгнев – 1984” и Клуб за народни танци от Плевен.