С концерт на площада започна 12-то издание на Фолклор без граници
С концерт на площада започна 12-то издание на Фолклор без граници / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

12-ят фестивал "Фолклор без граници" бе официално открит с церемония на естрадата на площад "Свобода". Приветствени думи зрителите чуха от зам.-кмета Камелия Койчева и председателя на журито проф. Милчо Василев, след което наблюдаваха концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа".

Жегата не попречи на десетки дошли специално за събитието и на преминаващите добричлии да послушат и погледат изпълненията.

350 младежи от България, Гърция, Македония, Румъния, Руска Федерация и Турция представят своя талант в програмата на фестивала. В конкурсната част участниците се съревновават в изпълнителско майсторство - солисти и различни видове състави от певци и инструменталисти, в три възрастови групи в 12 категории.

Днес от 13.00 часа в курортен комплекс Албена, залата на КИЦ, ще се представят групи за автентичен фолклор от България, след което ще започне и конкурсната част в категориите солово пеене, солисти - инструменталисти, камерни инструментални ансамбли, „музикална фамилия", оркестър от България.

На 24 юни, неделя, отново в Албена ще се състезават певци, камерни вокални ансамбли, солисти - инструменталисти, камерни инструментални ансамбли, „музикална фамилия", „учител и ученици" за държавите България, Русия и Татарстан. След това е предвидена фестивална програма с певци и групи за автентичен фолклор, фолк - джаз, танцьори и колективи от България и Македония.

Фестивалната част на "Фолклор без граници" включва пет категории, между които етномузика, фолк-джаз, театър на костюма, концерти на именити български и чуждестранни гости, концерти на международното, творчески срещи, майсторски класове, курсове, изложби, представяне на методически разработки, сборници, СD и др.

Фестивалът продължава до 27 юни.