Път в Добричко
Път в Добричко / Дарик Добрич
Ще бъде закупена и специализирана техника за пътна поддръжка
Община Генерал Тошево ще вложи близо 6 млн.лева в ремонти на общинската пътна мрежа. Дейностите са част от одобрения проект "Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода - Генерал Тошево" по Програмата за Трансгранично сътрудничество България - Румъния.
 
Проектът е на обща стойност 15 524 020 лева. Водещ партньор е Кметство Негру Вода, а бюджетът на Община Генерал Тошево  възлиза на 5 961 585 лева. Българската страна ще участват с рехабилитацията на няколко обекта. Това са: пътя Ген.Тошево-Каварна - участък Василево-Балканци; реконструкция на улична мрежа и тротоари – ул.„Втора” и ул.”Четвърта” в село Василево, с дължина 750 м; трасето за село Дъбовик на пътя Добрич–Ген.Тошево; рехабилитация на улична настилка и тротоари по ул.„Десета”, вход от село Равнец и центъра на Дъбовик.
 
Ще се подобрят пътните участъци с усилване и ремонт на съществуващата асфалтобетонова настилка с план за 10 години транспортно натоварване; изравняване, ремонт на отводнителни съоръжения и принадлежности на пътя; възстановяване на хоризонталната маркировка и допълване на вертикалната сигнализация с пътни знаци и табели. Цялостно ще бъдат рехабилитирани 8.4 км общински пътни отсечки и 1.2 км улици и тротоари.
 
В рамките на проекта се планира още от Община Генерал Тошево да бъдат закупени офис оборудване и обзавеждане, както и 2 скутера, снегопочистваща, метачна машина и косачка, които ще се използват за поддържането на пътната инфраструктура на територията на общината.
 
Очакванията са да се подобрят транспортните връзки за населението от района със съседните общини, а в село Дъбовик да се увеличат желаещите да посетят експозицията, посветена на Дора Габе, както и ежегодните фолклорни фестивали, които реализират културен туризъм в общината.