Разкриха престъпна група, обирала домове на англичани в Добричко
Разкриха престъпна група, обирала домове на англичани в Добричко / Дарик радио

Разкрита е организирана престъпна група, която от началото на 2008 година е извършвала кражби на територията на Добричка област. Групата е задържана при специализирана полицейска операция на 11 февруари, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията комисар Ивелин Петров. В акцията са участвали служители на Първо и Второ районно управление и на сектор „Криминална полиция”.

По време на операцията са установени и задържани 8 човека на възраст от 24 до 41 години, живеещи на територията на областта. Към момента на трима от тях е наложена мярка за неотклонение задържане под стража, един е под домашен арест и един с парична гаранция. Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на групата продължава.

До момента са събрани доказателства за 8 извършени кражби на територията на общини Добричка, Балчик и Добрич. Задържаните са участвали и в грабеж, станал през месец ноември. Тогава е ограбено английско семейство, живеещо в село Богдан. Задигнати са битови вещи, парична сума и колата на англичаните.

Установено е, че групата е предпочитала кражби от домове на заселили се в Добричка област английски семейства. Пострадали са заселници от Одринци, Миладиновци, Котленци, Дончево.

Разкриха престъпна група, обирала домове на англичани в Добричко
netinfo
В хода на операцията са извършени обиски, при които са открити големи количества битова техника - плазмени телевизори, лаптопи, бяла техника, печки, различни музикални устройства. Престъпната група е разбивала и търговски обекти, от които е задигала кафе, перилни препарати, хранителни продукти, ваучери и наличните пари.

При извършените обиски  са открити още газови и пневматични оръжия, пригодени за употреба на бойни муниции. По думите на комисар Петров засега няма данни оръжието да е използвано при кражбите.

В двора на 38-годишния М.М от Добрич, който е единият от задържаните, е намерено специално изградено помещение, оборудвано с изкуствено отопление, в което са открити 55 растения от семейство конопови.