Пускат в експлоатация новата клетка на депото в Богдан
Пускат в експлоатация новата клетка на депото в Богдан / netinfo

Започват дейностите за депониране на отпадъците в реконструираната част на депото в землището на село Богдан. Официален старт ще бъде даден в 11.00 часа от кмета Детелина Николова. За първи път специализираните автомобили на фирма А.С.А Шеле ще извозят битовите отпадъци от Добрич в новата клетка на депото.

Със старта на експлоатацията на депото Община Добрич вече отговаря на изискванията на Европейския съюз за екологични норми и опазване на околната среда. Цялата площ на сметището е над 100 дка. Новата площадка, която ще се използва през следващите години е с площ 28 дка. За нейната модернизация са инвестирани близо 9 милиона лева.

Строително-монтажните работи са осъществени през периода 2002 - 2009 година като изпълненият проект е съобразен с всички европейски норми за депониране на отпадъци. Извършено е необходимото предепониране, изпълнен е подложен водоплътен екран, който не пропуска инфилтрат в почвата, заложена е   система за улавяне на газовете, изградена е охранителна дига, която затваря клетката към пътя Добрич-Богдан.

Новата площадка ще приема средно на ден по 450 кубически метра битови отпадъци. Очакванията са за 1 година да бъдат депонирани близо 46 хиляди тона. Капацитетът на депото ще осигури експлоатационен срок до построяването и въвеждането в експлоатация на регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Стожер, което ще обслужва 9 общини.