290 проверки извършиха за седмица в търговски обекти и заведения в морските курорти, инспектори по безопасност на храните от Бургас, Варна и Добрич. Посетени са 48 обекта предлагащи услугата „ол инклузив". Издадени са общо 57 предписания и са съставени 15 акта. Дадени за унищожаване са 16 кг риба без етикети и маркировка, както и 16 кг месни заготовки и колбаси с изтекъл срок на съхранение.
Най-често срещаните нарушения при проверките са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение.
От Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич съобщават, че са извършени 41 проверки, при които са сертифицирани 272,5 тона оранжерийни краставици, произведени в България. Зеленчуците са с много добри показатели, чудесни вкусови качества и отговарят на продуктовите спецификации, посочват от ведомството. Проверките се извършват чрез вземане на проби в присъствието на производителя.