Празник на гърнетата
Празник на гърнетата / община Крушари
Атрактивното събитие ще се състои за девети път в с. Коритен на 17 юни

Почитателите на автентичната добруджанска кухня ще могат да присъстват за девети път на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа. Поредното издание на феста, организират от община Крушари, ще се състои на 17 юни от 10 часа.

Домакини на празника са жителите на село Коритен, родното място на народната певица Добра Савова, която преди броени дни навърши 85 години. Юбилеят на почетния жител на община Крушари е поводът, който определи мястото на провеждането на тазгодишното издание на конкурса.

Заявки за участие от фолклорни групи, танцови състави, пенсионерски клубове и други колективи се приемат от днес в община Крушари, като заявките могат да бъдат пратени по пощата или на електронния адрес на кметството.

Предварително вече е заявено участие на певчески групи и фолклорни състави от областите Добрич, Силистра, Варна и Плевен.

Всички участници ще имат възможност да покажат кулинарните си умения с приготвени от тях ястия по автентични рецепти – салати, сладкиши, основни ястия, мезета, баници, питки,  погачи, кавърми, милини, разядки, вина и ракии. Най-оригиналните ястия, приготвени задължително в тава, чувен, тиган, сач или гърне, ще бъдат отличени с предметни награди, а най-стилната етнотрапеза ще бъде премирана с парична награда.

Празник на гърнетата
община Крушари

За пръв път гости на фестивала ще бъдат и руски туристи, почиващи в курортния комплекс „Камчия”.

В навечерието на празника, на 16 юни на площада в село Крушари ще бъде представен голям концерт от самодейците от НЧ „Йордан Драгнев – 1984” и Клуб за народни танци от Плевен.