При силно земетресение най-много ще пострадат Шабла, Каварна и Балчик
При силно земетресение най-много ще пострадат Шабла, Каварна и Балчик / netinfo

При евентуално силно земетресение, в Добричка област най-сложна ще бъде обстановката в общините Шабла, Каварна и част от Балчик. Това показва съществуващата прогнозна карта на сеизмично райониране на България за период от 1000 години, каза в ефира на Дарик радио инж. Георги Михов – началник отдел в „Гражданска защита”.

Съгласно картата трите общини с над 40 населени места попадат в зоната на 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник /МШК/. В зона с интензивност 8-ма степен могат да бъдат Добрич, останалата част от Балчик и части от общините Добричка и Ген.Тошево. На останалата територия на областта земетресението ще се усети като 7-ма степен по МШК.

Област Добрич се намира в Шабленската сеизмична зона. Земетресенията в региона се регистрират в сеизмична станция в село Преселенци. Последният засечен трус в областта, усетен по високите етажи на сградите, е бил на 5 ноември тази година с епицентър в района на Провадия и с магнитуд 3,8. Най-силното земетресение в зоната в по-новата история е станало на 31 март 1901 година. То е било с магнитуд 7,2, интензивност над 9-та степен и епицентър на 10 км южно от нос Калиакра.

Исторически свидетелства сочат, че през първи век преди новата ера целият град Бизоне /в района на днешната Каварна/ е потънал под морското равнище в следствие на силно земетресение, породило гигантски свличания и вълни цунами.

При земетесение по-сигурни са сградите, строени след 1987 година, каза още инж.Михов. Проектираните и изградени преди тази година сгради са неосигурени в земетръсно отношение, тъй като са оразмерени за по-слаби сеизмични въздействия, а вековните сгради въобще не са оразмерени.