Преглеждат безплатно по 40 души на ден в Седмицата на сърцето
Преглеждат безплатно по 40 души на ден в Седмицата на сърцето / Дарик Добрич - архив

По 40 пациенти на ден се консултират безплатно в сектор “Инвазивна кардиология и терапия” на добричката болница в Седмицата на сърцето, информираха от лечебното заведение. От старта на инициативата вчера, до нейния финал на 29 септември, се очаква през приемно-консултативния кабинет на сектор “Инвазивна кардиология и терапия” в МБАЛ – Добрич да преминат общо 240 души.

Безплатните прегледи се осъществяват с помощта на водещи кардиолози в България. Сред тях е проф.Юлия Джоргова – началник на Клиниката по кардиология в Университетска болница “Света Екатерина” – София. Проф.Джоргова консултира Сектор “Инвазивна кардиология и терапия”, който съществува в МБАЛ-Добрич от тази пролет. Там в момента работят двама специалисти от болница “Света Екатерина”.

Безплатните консултации се организират като подарък за добричлии по повод празника на Добрич – 25 септември и Световния ден на сърцето 29 септември.

Всяка година близо 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания.  България е сред първите пет страни в Европа по заболеваемост от сърдечни болести.