Представят нова книга с изследване върху разказа „Индже“ на Йовков
Представят нова книга с изследване върху разказа „Индже“ на Йовков / Дарик Добрич

В рамките на Йовковите тържества, по повод 136 години от рождението на писателя, ще бъде представена нова книга с литературно изследване върху творчеството му. Автор е Рада Въртунинска. Не за първи път тя работи върху Йовковото наследство - преди време издаде проучване върху звуковите вибрации в имената на героите на Йовков. Сега Въртунинска е посветила труда си на паралела между разказа „Индже" от цикъла „Старопланински легенди" и повестта „Кирджали" от руския класик Александър С. Пушкин.

Авторката установила, че и двамата големи творци пишат за един и същ персонаж, който фигурира в историята на балканските народи с различни имена. Участвал е в завера в Гърция под името Георги, в сръбско въстание - като Дмитрий Павлович; у нас е Индже или в народните песни - Стоян, а в Молдова - Стоян Волонтир. За същия човек пише и Пушкин, докато е на първото си заточение в Молдова. „Кирджали" е първия му белетристичен опит, разкри Въртунинска. Тя казва, че е открила еднаквост в облеклото и в устрема на кърджалията, който не е крадял, за да се обогатява, а за да дава на онези, които нямат. Проучвала е дълго и подробно фактите, многократно е поправяла своя труд,

Представянето на книгата „Йордан Йовков, „Индже" - „Кирджали", Александър Пушкин" от Рада Въртунинска ще бъде от 17.30 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков".