Представят добруджански гозби в Празника на гърнетата
Представят добруджански гозби в Празника на гърнетата / Дарик Нюз - архив

Трето поредно издание на добруджанския кулинарен фестивал „Празник на гърнетата” ще се открие на 9 юни от 10.00 часа в село Зимница, община Крушари. Неговата цел е да популяризира характерни за Добруджа кулинарни ястия и гозби, приготвени в глинени съдове, чувени и тави.

Тази година в празника ще се включат и гости от Ливан, които ще покажат достойнствата на националната си кухня, разказа пред Дарик един от организаторите на проявата – Николай Панайотов. В съпътстващата програма на събитието ще има фолклорни изпълнения на танцови и певчески самодейни състави, демонстрации на традиционни занаяти като коване на желязо, детски кулинарни работилници с участието на деца от Крушари, Лозенец и Телериг. 20 деца от СОУ „Св.Климент Охридски” в Добрич също ще се включат в празника със свой щанд, на който ще представят гозбите на бабите си. Има идея тази година да бъде издаден сборник с рецептите, предложени на изложението, разказа още Николай Панайотов.

Организатори на фестивала са фирма „Добруджанска зимница” и община Крушари с партньорството на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, Регионален исторически музей – Добрич и Частната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” в Добрич.