Д-р Емилия Баева - зам.-кмет на Добрич / в ляво/, г-жа Дагмар Остранска - Директор на Чешкия културен център в България / в средата/ по време на представянето на поезиомата в Добрич
Д-р Емилия Баева - зам.-кмет на Добрич / в ляво/, г-жа Дагмар Остранска - Директор на Чешкия културен център в България / в средата/ по време на представянето на поезиомата в Добрич / Дарик Добрич
Стихове на 18 езика звучат от поезиомата, българското участие е чрез римите на Валери Петров и Борис Христов
Вечер на театъра и поезията ще се състои в Градски парк "Св. Георги" в Добрич. До сградата на музея в началото на парка е инсталиран Поезиомат - джубокс за слушане на поезия, който съдържа 18 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Автор на устройството е Ондржей Кобза от Чехия, а Добрич е вторият български град, в който поезиоматът се монтира през тази година по предложение на Чешкия културен център и инициатива на Община Добрич.

Поезиоматът ще бъде официално представен днес в 19.30 ч. със събитие, в което ще участват учениците от Театрален клуб „Гео Милев“ при Младежки център – Добрич с ръководител Драгомил Георгиев. Те ще покажат в неформална обстановка част от спектакъла си „Няма да има по-добри от нас“, съдържащ поставени на сцена откъси от произведения на класическата и съвременната българска литература.

Поезиоматът ще остане в Добрич до 30 май.

„Надявам се, че гостуването на поезиомата в Добрич няма да бъде единствената съвместна инициатива между Чешкия културен център в България и община Добрич” – заяви директорът на Центъра Дагмар Остранска. Тя разказа, че поезиоматът вече е бил представен в страни като САЩ, Германия и Белгия. Заради големия интерес към него след гостуването му в Добрич той ще бъде показан и в много други български градове, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Монтана.

Авторът на поетичния джубокс - Ондржей Кобза е известен в Чехия активист от неправителствения сектор, участник в различни социални проекти. Своеобразната скулптура е конструирана като автоматична машина с лесна и опростена контролна система. На външен вид изглежда като перископ на подводница, изработен е от метал и тежи около 230 кг., разказа още Дагмар Остранска. По думите й гостуването на поезиомата е начин да направим мястото, на което живеем по-оживено и по-раздвижено.

Чешкият културен център в България е сред организаторите и партньорите на европейската инициатива „Нощ на литературата”. Тази година тя ще се реализира в 10 български общини, сред които и Добрич. Събитието ще се осъществи на 9 май. В него на знакови места в града ще бъдат представени произведения от съвременни европейски автори.