Показват творбите от конкурса за детски рисунки „С духа на миналото”
Показват творбите от конкурса за детски рисунки „С духа на миналото” / netinfo

На 29 май от 17.00 часа, в навечерието на 1 юни – Международен ден на детето, в Дом - паметник „Й. Йовков” ще се проведе заключителният етап – изложба и награждаване на втория областен конкурс за детски рисунки „С духа на миналото” `2014. Темите, по които малките художници рисуваха тази година, са „Бабините гозби” и „Добруджанската къща”. Певци и танцьори от СОУ „Климент Охридски” ще повдигнат настроението на участниците в тържеството и публиката с народни ритми от добруджанския край.

Организатори на конкурса  „С духа на миналото”  са Община Добрич и „Празник на гърнетата” – кулинарният фестивал на Добруджа, в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич, Художествена галерия – Добрич, Галерия Дарзалас – Варна, Ателие за графика и рисувана керамика – Стария Добрич.
В конкурса взеха участие 180 деца и младежи на възраст от 6 до 18 години от училища и школи по изобразително изкуство от общините Добрич, Добричка, Ген. Тошево, Шабла, Тервел.

С въображение, творческа индивидуалност и много старание малките художници отразиха върху белия лист усещането си за традицията и познанията си за етнографията на добруджанския край.

Целта на конкурса е да се насочи вниманието на децата и обществото към историята и етнографията на Добруджа, както и да се популяризира единствения за региона кулинарен фестивал Празник на гърнетата, представящ автентични ястия от добруджанския край, който ще се проведе за шести пореден път на 14 юни тази година в с. Зимница, община Крушари. Компетентно мнение относно етнографските елементи в рисунките беше дадено от Надежда Иванова, етнограф в РИМ - Добрич.

До финалната надпревара в класацията за първите места достигнаха 43 рисунки, а оценяването се проведе в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна от преподаватели по изобразително изкуство с председател Красен Бербенков и членове Георги Кенаров,  Димитър Борисов и Емануела Цонева.

Показват творбите от конкурса за детски рисунки С духа на миналото
netinfo

Показват творбите от конкурса за детски рисунки С духа на миналото
netinfo

 

Изложбата може да бъде посетена в Дом - паметник „Йордан Йовков” до 13 юни.

Показват творбите от конкурса за детски рисунки С духа на миналото
netinfo