Показват графики на Салвадор Дали в БлекСиРама
Показват графики на Салвадор Дали в БлекСиРама / Дарик Добрич

Музейната Галерия за Модерно Изкуство представя спортната серия на Салвадор Дали в един от най-престижните голф турнири в BlackSeaRama край Каварна.

От днес до 17 юли в БлекСиРама ще се проведе турнирно състезание с формат Pro Am*. В масовия голф това е най-привлекателното състезание, в което се включват отбори от аматьори с участието на един професионален голфър във всеки тим, посочват организаторите.

Миналата година за първи път в България БлекСиРама, организира и успешно проведе турнирно състезание с форамт Pro Am*. То привлече 18 отбора от аматьори и професионалисти от над 10 страни. Доказателство за успеха на турнира е решението на Професионалната Голф Асоциация на България с подкепата на Професионалната Голф Асоциация на Европа тази година да се проведе второто издание на това състезание на 36 дупки - 2 дни по 18 дупки.

Участниците в турнира и любителите на елитния спорт ще могат да се насладят и закупят специално подбрани за събитието оригинални творби на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Хуан Миро и Хънт Слонъм. Сред картините ще могат да се видят уникалните графики на испанския сюрреалист Салвадор Дали, изобразяващи голфър след удар на топка и футболист в момент на напрегнато движение по време на спортна среща.

Дали създава двете графики през 1973г. като част от т.нар. „Спортна серия". Гениалният художник разработва картините със средствата на литографията в три цвята. Тиражът им е лимитиран  - само от 330 броя върху нискокиселинна хартия Arches. Всяка една от литографиите  е номерирана с римски или арабски цифри и е ръчно подписана с молив от Дали.

Освен изключително редките графики на Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Хуан Миро, голфърите ще могат да видят и някои от екзотичните масла на поп арт художника Хънт Слонъм, който наскоро гостува в България по покана на Галерията за Модерно Изкуство.