Откриха паметника на Георги Минчев в Каварна
Откриха паметника на Георги Минчев в Каварна / bta.bg

Паметник на основоположника на българския рок Георги Минчев откриха в Каварна негови приятели - певци, почитатели на рок музиката, гости на фестивала Каварна рок 2013, който се открива тази вечер, информира БТА.

Час преди откриването пред бронзовата фигура на Гошо в Алеята на рока в градския парк изнесоха импровизиран концерт Васко Кръпката, Звезделин Керемидчиев - Звезди и групата му "Аналгин", Фънки и състава "Черно фередже", Александър Филчев - Санеца. Те пяха негови песни и музика, която е обичал. За идеята за паметника, родила се преди две години и половина и нейното осъществяване, припомни кметът на община Каварна Цонко Цонев. „Искам да си пожелаем да продължим това дело, което Георги Минчев започна. В нашата държава трябва да има памет за хубавите неща и трябва да помним това, което са ни дали хората, които вече ги няма”, отбеляза Цонев.

Според него Васко Кръпката, като най-близък приятел на Гошо Минчев и човек, който продължава делото му, заслужава най-много да открие паметника и му предостави тази възможност.

Фигурата на Георги Минчев се издига на метри от паметника на Рони Джеймс Дио в парка на Каварна. Скулптор и на двата паметника е Красимир Ломски, а средствата са набирани чрез дарения.