Оставиха в ареста заподозрян в убийството на майка си
Оставиха в ареста заподозрян в убийството на майка си / Пресслужба Апелативен съд Варна

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Тодор Димитров, привлечен като обвиняем за смъртта на майка си Руска, открита преди броени дни в гаража на дома им в Добрич, съобщиха от пресслужбата на съда. Днес състав на Варненския апелативен съд определи като законосъобразен първоначалния арест на 27 годишния мъж, определен от Добричкия окръжен съд.

53-годишната Руска Димитрова бе обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщил в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено преди 9 дни от съпруга й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев.

В хода на съдебното заседание днес както прокуратурата, така и защитата на Тодор се съгласиха, че по това досъдебно производство има още много неизяснени факти и обстоятелства. Сред най-важните е липсата на заключение от аутопсията на тялото на жената. Съдебно-медицинската експертиза ще установи има ли следи от насилие върху Руска. Съдът днес намери, че събраните на този етап от разследването доказателства, макар и косвени обосновават предположението, че Тодор е съпричастен към тежкото престъпление, за което е привлечен като обвиняем. Сред тези доказателства е и самопризнанието, което обаче Димитров твърди, че е изтръгнато с психическо и физическо насилие както от разследващите полицаи, така и от психолози, участвали в разпитите. Съдебно психиатрична експертиза е установила лека умствена изостаналост, която обаче не е психическо заболяване. Защитата на обвиняемия разказа за системния психически и физически тормоз, който  бащата на Тодор е упражнявал върху него и върху майка му.

С оглед на нестабилното психическо състояния на обвиняемия, съдът препоръча на наблюдаващия прокурор да ускори процесуално-следствените действия, свързани с изготвянето на експертните заключения. Апелативната инстанция счита, че няма реална опасност Тодор да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, но намира, че към настоящия етап от разследваните адекватната мярка за неотклонение спрямо Димитров е „задържане под стража”.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.