/отляво-надясно/ чешкият бизнесмен Емил Кимак, Йордан Йорданов, чешкият посланик Душан Щраух
/отляво-надясно/ чешкият бизнесмен Емил Кимак, Йордан Йорданов, чешкият посланик Душан Щраух / Дарик Добрич
Добрич може да се сдобие с чешки електрически автобуси от фирма, която има търговско представителство в България. Възможността бе обсъдена на среща на кмета Йордан Йорданов с чешкия посланик Н. Пр. Душан Щраух и представителят на фирмата Емил Кимак.

Добричкият градоначалник заяви, че Чехия има отлично развит тролейбусен транспорт и почти изцяло електрифицирани автобуси. Йорданов ще представи идеята за закупуването на такива бусове на Общинския съвет. Според него първоначално общината ще може да си позволи 2-3 бройки.

 Електробуси ще пътуват в Казанлък

Фирмата предлага три размера автобуси, като най-рентабилен бил средният модел – с дължина 9,5 метра, който с едно зареждане на батерията изминава 220 км. Капацитетът му е 70-72 пътници.

Цената е около 410 000 евро, с включен климатик.

Кметът подчерта, че за закупуването на електробусите ще търсят европейски средства. „В следващия програмен период ЕС изключително много ще залага на чистотата на въздуха и екологичния транспорт. Отсега може да се каже, че ще има заделен немалък бюджет за такъв вид транспорт”, каза Йорданов.

В София тръгнаха първите електробуси на градския транспорт

Посланик Щраух допълни, че електробусите са изпробвани и в други държави, а след закупуването им разходите за превоз драстично падат.

Йордан Йорданов припомни, че Добрич имаше 48-километрова тролейбусна мрежа. „Беше добра инвестиция от миналото, но тя бе погребана. Всички ние трябваше да положим повече усилия да я запазим”, коментира кметът. Възстановяването на 1 километър тролейбусна мрежа сега би струвало 400 000 евро.

Чешкият посланик е представил в общината и други модерни чешки изделия, като например количка за ремонт на малки участъци асфалт, контейнери за отпадъци, болнични легла и др.