Община Тервел обнови четири детски заведения
Община Тервел обнови четири детски заведения / снимки: община Тервел

Приключва работата по четирите детски заведения в град Тервел, съобщават от добруджанската община. Те бяха избрани да бъдат обновени с проект на кметството, реализиращ се по Оперативна програма „Регионално развитие". Строително-ремонтните дейности по санирането и новото кухненско оборудване ще спомогнат за пребиваването на деца и ученици в по-добри условия в централните детски градини "Първи юни" и "Здравец" и в детска ясла и градина" Детелина".

За 6 месеца в четирите обекта са изградени общо 2 159 кв.м. скатен покрив, покрит с бардулин, който няма да позволи течове след дъжд и сняг. Поставени са общо 918 кв.м. нова дограма, изолирани с топлозадържащи материали, измазани и боядисани са 2 769 кв.м. външни стени. Възстановени са комини, бетонови пътеки, външни цокли, допълват от община Тервел. Детската ясла вече е със съоръжение за достъпна среда на входа, нова отоплителна инсталация в помещенията, където пребивават децата. Ново кухненско оборудване замени старото, многократно ремонтирано и нефункционално в ЦДГ "Първи юни". Там всеки ден се приготвя храната за повече от сто малчугани.

След основните дейности по проекта, детските домове бяха и украсени. Най-големите от тях - градини "Първи юни" и "Здравец" вече имат по две фасадни пана, придаващи несравнимо по-приветлив вид на сградите. Предстои да се работи и по фасадата на ЦДГ "Детелина". В детската ясла от няколко години имат изрисувана образователна стена с мото "Докато играеш, можеш всичко да узнаеш".

Дейностите по проекта ще приключат с информационно събитие - кръгла маса за представяне на резултатите от проекта. Тя ще се проведе на 8 септември 2009 г. от 10.30 часа в зала 201 на община Тервел.