преписка
преписка / Дарик Добрич
В Районна прокуратура – Добрич е подаден сигнал за пожара в Шабленския езерен комплекс, станал в началото на месец март, потвърдиха оттам. Образувана е преписка. Министър Нено Димов обяви вчера, че РИОСВ - Варна е била информирана след като пожарът в езерото е бил потушен – на 4 март. По думите му, на място от експертите на инспекцията е установено, че около 5 декара от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни.
 
В Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич не е постъпвал сигнал за пожар в Шабленското езеро на 4 март, информира за Дарик началникът комисар Дарин Димитров. Според изнесени в медиите данни от Българското дружество за защита на птиците, е опожарена голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро – няколкостотин декара.
 
Пред Дарик Димитров заяви, че за случая не е постъпвал сигнал на телефон 112, защото ако е имало такъв, той е щял да стигне до Дирекцията и пожарникарите са щели да реагират. Затова няма и подадена информация, според него, от Областната дирекция на МВР към медиите. Той смята, че след като не е съобщено на властите, явно пожарът се е самопотушил.
 
Димитров добави, че служители на дирекцията са гасили пожар в Шабленско преди месец, но той бил в сухи треви по пътя между града и село Езерец, извън територията на езерата.
 
От БДЗП припомниха, че паленето на водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на Защитената зона. Те смятат, че е вероятно изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс да е свързано с последващото опожарявяне, а двете действия водят до унищожаване на значителна част от влажната зона.
 
Както вече стана ясно, от МОСВ реагираха на случая и се взе решение да се заделят 5 млн.лева за природозащитни дейности в Шабленското и Дуранкулашкото езеро във връзка със спадналото ниво на водата и опожарената растителност.