Област Добрич е пета по успех в страната на матурата по български език
Област Добрич е пета по успех в страната на матурата по български език / БГНЕС, архив

Добричка област е пета по успех в страната на матурата по български език и литература, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров. Средният успех на зрелостниците от областта е 4.25, при среден за страната 4.17. Учениците от региона запазват нивото на представяне от миналата година, когато средният успех е бил 4.26. Показателно е, че броят на получените слаби оценки по български език в региона е доста по-нисък от този в национален мащаб, където тази година бяха отчетени рекорден брой двойки, коментира Тодоров.

В Добричка област на изпит по български език и литература са се явили 925 зрелостници, като само 35 от тях са получили слаби оценки. Най-добре на матурата по български са се представили учениците от Езикова гимназия, където средният успех е 5.30. Преодоляващата част от учебните заведения в областта са постигнали резултат, съизмерим със средния успех в страната. Най -ниският успех - 3.26, е на учениците от Аграрна гимназия, а най-много слаби оценки – 7, има в Средното училище в село Оброчище.

113 зрелостници в региона са получили отлични оценки. Четирима са учениците с 2 пълни шестици и от двата задължителни зрелостни изпити - трима от Езикова гимназия и един от Хуманитарна гимназия. Още един зрелостник в областта - от Частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи", има две пълни шестици на матурите. Той е получил най-високата оценка на втората задължителна матура и на третата матура, която се държи по желание. По български език той не е получил пълна шестица, но резултатът му също е бил отличен.

На втората задължителна матура в Добричка област са се явили 943-ма зрелостници. 69 от тях са получили двойки, като най-много - 50, са слабите оценки от матурата по География и икономика.

Матура по Математика са държали 46 зрелостници, като средният им успех е 4.59, при 4.48 за миналата година. По-високият резултат се дължи най-вече на намаляване на броя на учениците, които заявяват математиката като втори зрелостен изпит, посочи Тодоров.

Тази година е отчетен рязък спад на интереса към матурата по История и цивилизация, на която са се явили само 18 зрелостници. Средният успех е 4.35, което е най-голямото повишение с близо 1 единица, в сравнение с предходната година, когато средния успех е бил 3.49.

На матура по Физика и астрономия са се явили 12ученици, а средният им успех е 5.36. Традиционно по този предмет се явяват малко ученици, които обаче постигат високи резултати, отбеляза Любомир Тодоров.

Матура по География и икономика са държали 217 зрелостници, които са постигнали среден резултат 3.58, при 3.82 за миналата година.  Отчита се и намаление на учениците, които избират за втора матура този предмет за сметка на матурата по Философски цикъл, която е предпочетена от значително повече ученици в сравнение с предходната година. Тази година те са били 147, а средният им успех е 4.03 – значително по-малък от миналата година, когато е бил 4.55.

Най-високият среден успех - отличен 5.83, е постигнат на матурата по Химия и опазване на околната среда, на която са се явили 7 зрелостници. Миналата година успехът по този предмет е бил 5.04.

По Биология и здравно образование са се явили 215 ученици, които са показали среден успех от 4.23 при 3.99 за миналата година. Това е предметът, който в последните години също е един от най-предпочитаните за матура.

Изпитът по Английски език е бил най-предпочитаният тази година. Тази матура е избрана от 234 зрелостници, като средният им успех е 5.29. Има пълни шестици и голям брой отлични оценки.

Високи резултати са постигнати и на матурата по Немски език, която са държали 37 зрелостници от Езикова гимназия, които са постигнали вторият най-висок резултат от матурите – отличен 5.67.

На матура по Френски език са се явили 9 ученици, които имат среден успех 5.08. Само трима са избрали матура по Руски език, средният успех е 5.28.