Над 400 студенти се включиха в Летния университет в Албена
Над 400 студенти се включиха в Летния университет в Албена / netinfo

Над 400 студенти от 25 университета от страната се включиха в поредното ХIV-то издание на Летен университет. Събитието бе организирано във ваканционно селище Албена от Националното представителство на студентските съвети в Република България.

Академията бе открита с дискусия с бившите председатели на НПСС на тема: „Студентските съвети - стъпало по пътя и ролята на студентите в процеса на вземане на решения". Публични лекции за младите студенти изнесоха още Мая Манолова - омбудсман на Република България - на тема демокрацията и човешките права, Сергей Игнатов - екс министър на образованието, който говори за модерния университет и бъдещето на образованието в България, Евелина Христова - PR и преподавател в НБУ, предаде своя опит за дипломацията, етикета и успешната комуникация.

Студентите участваха в надпревари в 10 вида спорт - плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол - мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой. Проведоха се още семинари, обучения и редица мероприятия с развлекателен характер - Мис и Мистър „Студентско лято", Нептунова-вечер, Графити-парти и др.

"Летен университет 2016" е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри" през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в село Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет". През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".