На първо четене: Без перки в плодородните земи
На първо четене: Без перки в плодородните земи / Дарик Добрич

Да се забрани изграждането на обекти от възобновяеми енергийни източници в плодородни земи, предвиждат промените в Закона за опазване на земеделски земи, които парламентът одобри на първо четене. Сини и червени се обявиха срещу измененията, защото били лобистки. При дискусията със същите аргументи те разкритикуваха и вече приетите на първо четене поправки в закона за собствеността на земеделските земи, които предвиждат собствениците на земеделска земя да бъдат задължени при продажба да я предлагат първо на хората, които са я наели под аренда.

Сините изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов да спре скандалните изменения в двата закона. Ако той не го стори, според тях президентът нямало как да не наложи вето. Единствена от ГЕРБ председателят на парламента Цецка Цачева защити поправките. Николай Пехливанов от Атака също ги подкрепи. Петър Курумбашев възрази.

„Днешният закон е поредната пречка пред това да се развиват възобновяемите енергийни източници в България. Това, което искам да ви попитам, е: „Поставяме пречки пред развитието на възобновяеми енергийни източници в България?", каза Петър Курумбашев.

„Реално каква е целта на внесения законопроект? Да се спре безразборното преотреждане на земеделска земя, както и разрешените проекти за ВЕИ с цел спекулативно преотреждане на земеделската земя да бъде прекратено", обясни Николай Пехливанов от „Атака" по повод поправките в Закона за опазване на земеделските земи.

„Всички участници, народни представители казват: ние искаме да защитим собствениците на земеделски земи. Кои собственици? Инвестиционните дружества, които имат за основна цел - чета от сайта на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи - „изкупуване на земеделска земя, нейната концентрация, комасация и отдаване под наем или аренда". Значи ние искаме да се поставим в услуга, отхвърляйки двата законопроекта, именно на тази българска асоциация на собственици на земеделски земи в която членуват седем акционерни дружества - крупни собственици на земя, които се ползват с цялостния финансов ресурс, за да ни облъчват чрез медиите и видите ли ние тук от тази трибуна казваме: ние защитаваме собствениците на земеделски земи. Тези ли акционерни дружества защитаваме, господа?", обърна се към народните представители парламентарният председател Цецка Цачева, визирайки проекта, защитаващ правота на пръв купувач на наелите земята.

По повод дискусиите в парламента председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира, че не е вярно, че поправката за правото на първи купувач на ползвателя е противоконституционна. „Големият шум, който се вдига около връщането на този член отново, най-много се подтиква от така наречената Асоциация на собствениците на земеделски земи. Искам да ви кажа, че вътре фигурират дванадесет инвестиционни фонда, които изкупуват земеделска земя. И този член бърка единствено и само тях", каза Христов.