Музеят в парка на Добрич
Музеят в парка на Добрич / Дарик Добрич
Временна експозиция на тема, свързана с оръжието на древна Тракия и по специално на най-могъщото племенно обединение в района на Гетското царство, ще бъде открита днес в музея в Градския парк на Добрич, съобщиха от Регионалния исторически музей. 
 
Представени са елитни паметници от най-богатата колекция от въоръжение, съхранявана в българските музеи.  Тя е притежание на Античният отдел на Регионален исторически музей (РИМ) – Шумен и наброява над 4000 единици. Основна заслуга за създаването на сбирката е на покойният археолог Георги Атанасов, посветил голяма част от живота си на събирането и изследването на тракийското въоръжение. 
 
Представени са елементи от защитното и нападателното въоръжение за близък и далечен бой от целия предримски период. 
 
Оръжието впечатлява с голямото си разнообразие. Може да бъде проследено влиянието на различни народи, преосмислено и развито от местните трако-гетски воини. В изработката на въоръжението личи високото професионално майсторство на местните занаятчии. За първи път в Добрич са показани елементи за производство: каменни калъпи за отливане на бронзови стрели от скитски тип, показващи така характерния за гетското царство, културен микс с конните народи. 
 
Най-добре представено е нападателното оръжие за близък бой: мечове, махайра, криви ножове, акинаци, бойни брадви и върхове на  копия. От оръжията за далечен бой са показани бронзови и железни върхове на различни типове стрели и метателни копия, както и изстрелвани от прашка ядра с елипсовидна форма. 
 
По-слабо застъпено в експозицията е използваното от висшата аристокрация защитно въоръжение и снаряжение. Представени са бронзови и железни шлемове, ризница и нагръдници от епохата. Централно място между тях заема известния, украсен с релефни изображения, шлем от Кълново. 
 
Интересен акцент в експозцията са находки от похода на наследника на Александър Велики, Лизимах срещу гетския цар Дромихед.
 
Елитната войска на Лизимах е била снабдена с най-съвършенното за епохата оръжие и обучена в най-ефективните бойни тактики. Срещу тогавашната гетска държава се изправят покорителите на древния свят - сплав от силни млади мъже и опитни ветерани, завоювали много победи в битки с най-могъщите империи и най- силните армии на елини, перси, саки и индийци. Въпреки това, суровите войни на Дромихет, разбиват и пленяват македонския василевс, написвайки най-славната страница от бойната история на древна Тракия. 
 
Археологически находки пряко свързани е тези събития са основните елементи от въоръжението на македонската армия, показани в експозицията. Емблематични за периода и изключително редки оръжия са железните елементи (връх, втулка и затилък) от сариса. Това е основното оръжие на македонската фаланга, с която Александър Велики покорява тогавашния свят. 
 
Показани са също мечове на хоплити (тежки пехотинци), къса махайра (оръжие на кавалерист), както и оловни ядра от прашка с надписи на македонските владетели - любимо оръжие на македонските стрелци. По-малко място в експозицията е отделено на гетското оръжие: криви бойни ножове, железни брадви и върхове на копия. Представено е и въоръжението на съседните варварски племена: скитски акинаци, бронзови върхове на стрели и железни пики, келтски меч и тракийска ромфея. 
 
Автори на експозицията са главните уредници от РИМ – Шумен: Станимир Стойчев и Нина Дянкова.