Миден и Рибен Фест 2013 се открива в Каварна
Миден и Рибен Фест 2013 се открива в Каварна / Дарик Добрич

В Каварна стартира десетото юбилейно издание на “Миден и Рибен Фест 2013”. По традиция и  този път кметът на града Цонко  Цонев ще постави символичното начало на фестивала със собственоръчно приготвен специалитет, информираха от пресслужбата на общината. С него ще мерят сили градоначалниците на Стражица и Горна Оряховица. Тримата кулинари ще демонстрират уменията си в 16.00 часа на 13 септември на площада в центъра на града. Дегустацията ще бъде оценявана от жури с председател певицата Тони Димитрова и членове – изпълнителният директор на ИАРА Майдън Сакаджиев, председателят на Управителния съвет на Риболовно сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев, д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева. Специален член на журито ще бъде актьорът Андрей Слабаков, който ще участва с два гласа.

Тази  година традиционният фестивал се реализира в рамките на проект, който община Каварна спечели чрез Местна Инициативна Рибарска Група “Шабла - Каварна - Балчик” по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013. Проектът „Миден и рибен фест Каварна – 2013 г.” е на стойност 56 862 лв.

По време на фестивала до 15 септември каварненци и гостите на града ще могат да опитат мидени и рибени специалитети, които ще се предлагат в специални сглобяеми дървени промотиращи павилиони в центъра на града, изработени със средства по проекта. Първата вечер фестът ще започне в 20.00 часа с концерт на Тони Димитрова и „5 сезона”. На 14 септември от 20.00 часа в Каварна ще се представят Рафи, Ангел и Мойсей. На 15 септември от 20.00 часа българските рок групи „Отряд 13” и „Черно фередже” ще закрият фестивала.

 

В рамките  на проекта, от 4 до 6 септември в Художествена галерия „Христо Градечлиев” се проведе живописен пленер „Каварна”, в който взеха участие именити художници. Като част от програмата на фестивала е и изложбата от карикатури на тема „Мидата и рибата в нашия живот“, която е подредена също в каварненската художествена галерия.