Жители и представители на туристическия бранш са готови да блокират главен път
Лоша инфраструктура и липса на поддръжка и чистота в курортното село Кранево, са на път да провалят летния сезон.

За това алармират жители и представители на туристическия бранш, които се заканват, че са готови да затворят пътя Варна – Дуранкулак,  ако община Балчик не им обърне внимание.

Според хотелиер, проблемите се трупат от години-улична инфраструктура, осветление, чистота.

Орлин Джелепов, управител на хотелски комплекс припомня пред NOVA, че Кранево има сериозен имидж на място за детски и спортен туризъм. „Най-неприятното е това, че ние  обучаваме децата да пазят чистота, да се грижат за екологията, за природата и те излизат извън нашия хотел, и се срещат с реалността”.

Липсата на средства е основната причина за това състояние, коментира кметът на Кранево, а според общинският съветник Николай Ангелов, за първи път хазната е на загуба с около 3 милиона лева. Миналата година нямало и постъпления от имотни сделки, а таксата за битови отпадъци била намалена.

Според бизнеса и кмета на селото обаче нещата не стоят така. Само такса „смет”, която селото отчислява годишно, е над 1 млн. лв, а кметът на Кранево добавя, че в момента има и инвеститор, който строи обект за 60 млн лева.

Нито едно от 15-те предложения на кмета на Кранево  до бюджетната сесия за тази година не е прието, а жителите заявяват, че ще протестират, ако от община Балчик не им обърнат внимание.

Около 1200 са постоянно живеещите в Кранево, но в пика на летния туристически сезон в селото се събират до около 20 000 души.
 
 
NOVA