Кукери
Кукери / Дарик
Дванадесет кукерски групи от седем български области, и гости от Румъния участват в провеждащия се днес в Силистренското село Калипетрово XIV Национален фестивал на кукерите. Те представят обредни танци, благословии, маски  и костюми, характерни за всеки регион и населено място.

Кукери е традиционен български езически ритуал. Идеята е маскирани мъже да изгонят злите духове със страшните си танци и силен шум от звънци. Костюмите на мъжете обхващат по-голямата част на тялото и включват украсени дървени маски на животни (понякога с две лица) и големи звънци, прикрепени към колани.

Фестивалът се провежда около Нова година и преди Великите пости в много български градове и села, но този в село Калипетрово, познат като Куковден, се е превърнал в национален и е един от най-популярните. Фестивалът, чийто организатори са община Силистра, кметството в село Калипетрово и Народно читалище „Пробуда 1940“, се заражда през 1986 година. Провежда се на нечетна календарна година, около празника Благовещение. Всеки фестивал се превръща в един малък карнавал в Калипетрово - с многообразие от атрактивни маски, костюми, танци и обичаи от различни области на страната.

Кукерските игри пробуждат земята за нов живот. Звъннат ли хлопките, народът се готви да посрещне новата стопанска пролет, с очакването за богата реколта и надеждата “Да потъне вдън земята злото – да царува доброто“.