Канят пушачите да измерят монооксида в издишвания от тях въздух
Канят пушачите да измерят монооксида в издишвания от тях въздух / netinfo

Ден на отворените врати обявява днес РИОКОЗ-Добрич по повод 19 ноември - Международен ден против тютюнопушенето. В кабинета на инспекцията за борба с вредния навик пушачите ще могат да измерят съдържанието на въглероден монооксид в издишания от тях въздух със специален апарат. Уредът е предоставен от Европейската линия за отказ от тютюнопушене, а РИОКОЗ-Добрич е една от 14-те инспекции, които имат такава апаратура. Днес ще бъде учреден петият клуб на непушача на територията на областта към ОУ"Стефан Караджа"-Добрич. Клубът се казва "Аз не пуша... и искам другите да знаят".

В България този ден ще премине под мотото: "За бременност без тютюнев дим".

Национално анкетно проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене, е правено през 2008 и 2009 година. От Добрич бяха анкетирани родителите на 700 деца от случайно подбрани детски градини, съобщават от РИОКОЗ. 

Резултатите, получени от анкетирането на майките на изследваните деца, показват, че над половината жени пушачки са отказали цигарите, след като са забременели.

Всяка 4-та от 10 жени обаче е пушила по време на бременността. Майката е била пасивна пушачка през цялата бременност в 47,6% от случаите. Тревога буди трикратното увеличение на броя на активните пушачки през бременността в сравнение с установените 14.0% в проучването, направено за периода 1987-1989 година. 

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.