/ ThinkStock/Getty Images
Под влиянието на циклон, преминаващ над страната, в понеделник от запад ще започнат валежи, на места интензивни, придружени и от гръмотевични бури. Температурите ще паднат значително - с около 10 градуса в западните райони. На югоизток сутринта ще остане все още предимно слънчево и горещо, но по-късно през деня и на отделни места в Източна България ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури.

времето лято
ThinkStock/Getty Images

По Черноморието в сутрешните часове ще е с ниска облачност или мъгла, почти без валеж, която до около обяд ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. В следобедните часове ще има и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, но главно по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 27-30 градуса. Температурата на морската вода е около 27 градуса, вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Ще продължи ли хубавото лято до края на август?

Във вторник вече ще се понижат температурите и в югоизточната половина от страната. Ще е ветровито, с променлива облачност и на отделни места с превалявания от дъжд, след обяд - с гръмотевици. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 25 и 30 градуса.

времето
ThinkStock/Getty Images

В средата на седмицата ще има повече слънчеви часове, но след обяд на отделни места, главно в планините, ще превали дъжд. Северозападният вятър постепенно ще отслабне, само в източните райони ще остане до умерен, вече от север-североизток. Ще започне и бавно повишение на дневните температури и максималните в петък, когато ще бъде предимно слънчево, ще са между 28 и 33 градуса.

Времето
netinfo

През почивните дни ще се усили вятърът от изток-югоизток. Ще бъде предимно слънчево, през втория ден над западните райони с временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали краткотрайно.
 
Средносрочните модели на времето показват още, че до края на август времето над страната ще остане предимно слънчево и топло, без валежи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg