/ Дарик, архив
Тази година усложнената зимна обстановка в Добричко премина по-леко, защото трая кратко, каза в ефира на Дарик директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Дарин Димитров. Най-тежка е била ситуацията в първата нощ, когато над 140 души бяха вадени от преспите. Служителите на дирекцията са работили до 4 часа сутринта.
 
Изводите на спасителите са, че в Добруджа е адекватна мярката затваряне на пътищата за определен период от време, когато има снеговалеж, намалена видимост и навявания. Димитров е категоричен, че въвеждането й в последните години значително облекчава дейността на службите. „Ние сме спасителите и винаги ще си вършим работата, но е важно да не бъде застрашаван живота на хората“, посочи той.
 
Димитров разказа за много случаи, в които неразумно хората тръгват на път след многократни предупреждения за влошаване на времето. Някои от тях намират начин да заобиколят контролните пунктове по пътищата, където полицаи спират движението. Впоследствие стигат до място, след което не могат да продължат и за няколко минути снегът затрупва автомобила им. Ако горивото им свърши, стоят на студено и това може дори да доведе до риск за здравето и живота им, посочи той. По тази причина, още първата нощ на лошо време е станала „тапа“ на пътя за Силистра след кв. „Рилци“, като са били затрупани колони с коли и в двете ленти за движение. Коствало е часове да се евакуират хората и да се извозят на топло. Освен това се налагало спасителите да преговарят с всеки поотделно, защото не искат да напускат автомобилите си, смятайки че ще могат да продължат, разказа той.
 
В друг случай, поради неправилна преценка на шофьор и пътници, се наложило да се ангажира допълнително пътноподдържаща техника, за да се проправи пъртина и за специализирания автомобил на Пожарната. Хората закъсали на почистен, но затворен път и при първото си обаждане на тел. 112 отказали евакуация, като уверили спасителите, че горивото ще им стигне до сутринта. След час-два звъннали отново, за да поискат помощ, тъй като горивото свършило. Това коствало два пъти повече усилия на спасителите, защото снегът се бил натрупал междувременно по пътя, машината им не можела да го пробие и се наложило да се обърнат към Областно пътно управление да изпрати автомобил с гребло.
 
Според директора на „Пожарна безопасност и защита на населението“, затварянето на пътищата е единствената адекватна мярка в Добруджа, където се образуват навявания, огромни преспи на пътното платно и нулева видимост в снеговалеж. Дори да мине в такъв момента снегопочистващата техника, десет минути след нея всичко се затрупва онтово, сподели той. Димитров изрази съжаление, че твърде често обаче, им се налага да спорят с гражданите, да ги убеждават, че работят за тяхно добро. Ние не можем да направим за тях нищо, без доброволното им участие, добави шефът на Пожарната.