Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич
Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич / Дарик Добрич
Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич
66768
Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич
  • Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич

В Добрич гостува изложбата „По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници" на Регионален исторически музей - Велико Търново. Откриването се състоя в зала „Възраждане" в Художествена галерия.

В експозицията е представена личността на скромния и не много познат Матей Преображенски - книжар, писател, поет, хомеопат, механик, проповедник, революционер, читалищен и театрален деятел.

Истинското му име е Моно Петров Сеизмонов. Роден е в Ново село, Великотърновско, през октомври 1828 г. Един от най-близките съратници на Васил Левски, куриер на Българския революционен централен комитет и член на Търновския революционен комитет. Матей Преображенски е личност с всестранни интереси. През целия си живот той се стреми да построи вечния двигател, затова е представен и като българския Леонардо да Винчи.

Изложбата показва 64 музейни експоната и реликви - 3 от книгите на Миткалото и неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край. Интересна е и възстановката на образа на Матей Преображенски в реален ръст. Посетителите ще могат да видят и документалния филм „Матей Преображенски - съвременникът..." с автор Румяна Николова.

Изложбата ще гостува в залата на Исторически музей - Добрич до 22 октомври 2013 г.

Изложба за Матей Преображенски гостува в Добрич
netinfo
"Матей Преображенски за съжаление е не толкова известна личност от Българското Възраждане и Национално-освободителните борби. Една личност, която най-пълно олицетворява българския национален идеал от онова време, а той е бил пълнокръвно взаимодействие между дейците за национална просвета, за национална църква и за освобождението на България" - заяви при откриването на изложбата Костадин Костадинов - директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Още от него - чуйте в звуковия файл: