Излезе книгата Моралният подвиг на поп Кръстю
Излезе книгата Моралният подвиг на поп Кръстю / Дарик Добрич
Излезе книгата "Моралният подвиг на поп Кръстю"
79530
Излезе книгата "Моралният подвиг на поп Кръстю"
  • Излезе книгата "Моралният подвиг на поп Кръстю"

Нова книга, посветена на реабилитацията на поп Кръстю, излезе на пазара от добричкото издателство "Чернат". Тя е поредният опит да се преодолее схващането, че свещеникът е предал Васил Левски на турските власти. В книгата, именувана "Моралният подвиг на поп Кръстю" има материали на големи български творци, посветени на каузата - сред тях са Марин Георгиев, Банко Банков, Марко Ганчев, проф. Димитър Панчовски, Константин Еленков, Цвета Трифонова. Втората част е съставена от избрани произведения на самия свещеник, а накрая има и данни за битката срещу клеветата, като се проследява случая от самото начало на възникването й.

Съставител на книгата е Васил Колев, а редактор е именитият ни писател Георги Мишев. Ние не толкова се занимаваме с мита за предателството, въпреки че няма как да не му обърнем внимание, а искаме да представим поп Кръстю във висотата на неговия ум и дух, чрез неговите виждания и произведения, чрез делата му, сподели Васил Колев за Дарик.

Според съставителя, писаното от свещеника е много актуално и днес. Негови статии са излизали след Освобождението във вестника на Петко Славейков "Целокупна България". От някои от тях може да разберем защо е възможно предположението, че оклеветяването му е политическо дело. В статия от октомври 1879 г. поп Кръстю остро критикува новите властници, които вместо да оправят държавните дела се занимават само с частни интереси. Той говори и за бездуховност, липса на интерес към образованието, занаятите и художеството, към стремеж за заемане на доходни чиновнически постове, на които не се работи...

Митът за предателството на поп Кръстю се пренася и през социализма, когато църквата е обезсилена. Васил Колев съобщи, че в Ловеч сега за реабилитирането на фигурата на свещеника работи активно митрополит Гавриил. Има предложение да се кръсти на негово име площад, през който той приживе е минавал. С помощта на фондации, са поставени две паметни плочи - в Ловеч и в Ботевград, където поп Кръстю е бил архиерейски наместник на Екзарх Йосиф. Направена е постоянна изложба в храма, където е служил в Ловеч.

До 80-те години не е имало почти никакви публикации по темата, докато вече има издадени тематични вестници, 7 книги, направен е филм. Чуйте повече по темата от Васил Колев в аудио файла.