Издават трети сборник с нови песни за детски хор
Издават трети сборник с нови песни за детски хор / Валентина Добринчева

Третият сборник с нови песни за детски хор „Да запеем заедно" ще бъде представен по време на VІ-я Хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров". Той се провежда в края на месец юни. Изпълнението на произведение от български композитор е едно от условията за участие във фестивала, който се организира от 6 години от Международна фестивална програма на детското творчество „Приятели на България".

Конкурсът за създаване на съвременна детска хорова песен се провежда за трети път. Той има награден фонд от 1 800 евро. В журито влизат проф. Атанас Атанасов, композитор, декан на Инструментален факултет на Национална музикална академия; проф. Александър Текелиев, композитор, преподавател в НМА; доц. Адриана Благоева, диригент, преподавател в НМА и зам.-председател на Български хоров съюз.

В сборника тази година намират място песни на Ивар Арсеев от Русия, Драгомир Ненов от София, Васко Негрейрос от Португалия, Красимир Тасков, Божан Главина от Словения и Андреа Витело от Италия.

Изданието е финансирано от Министерство на културата, чрез Дирекция „Музика и танц".  То ще бъде разпространено на семинар с учители, работещи с деца в извънкласни и извънучилищни дейности, който ще се проведе от 18 до 21 юни в Албена, както и на работна среща с ръководители на извънучилищни педагогически звена през септември в София.