Историческият музей получи археологическия комплекс край Дуранкулак
Историческият музей получи археологическия комплекс край Дуранкулак / netinfo

Министерски съвет предостави два имота на община Добрич за нуждите на Регионалния исторически музей. Имотите са публична държавна собственост. Първият се намира в землището на село Дуранкулак в община Шабла с площ 20 дка. Вторият имот е в землището на село Стаевци, Община Шабла с площ 101 дка.

Върху тези терени се намира археологически комплекс, който включва селищната могила „Големият остров” и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро, обявено по Рамсарската конвенция за защитена местност.

Продължилите повече от четвърт век археологически разкопки в Дуранкулак хвърлиха нова светлина не само върху най-древната българска история, но и върху праисторията на цяла Югоизточна Европа. Дуранкулак е широко известен в чужбина и към днешна дата е най-големият изследван обект от V хил. пр. Хр. в Европа.

Сред научните среди той е популярен и с първото обработено злато от каменно-медната епоха; с най-старата каменна архитектура в Континентална Европа; с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.); с пещерния храм на трако-фригийската Велика богиня майка Кибела и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ–Х в.

Неслучайно световната общественост сравнява Дуранкулак по значение с Троя, но с уточнението, че той е с около две хилядолетия по-стар от нея.