Искат затвор за продукти с изтекъл срок на годност
Искат затвор за продукти с изтекъл срок на годност / sxc.hu

Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност предлагат от Българската агенция по безопасност на храните. Готови са допълненията в Наказателния кодекс, съобщи за Дарик директорът на агенцията д-р Йордан Войнов. Идеята е да се криминализира умишлената продажба, препакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход.

Агенцията по храните е подготвила предложение за промяна в Наказателния кодекс, която криминализира съзнателното предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход, обясни за Дарик директорът на контролното ведомство д-р Йордан Войнов.

„Целта е да се криминализира деянието, операторите, които предлагат храни на пазара с изтекъл срок на годност, съзнателно извършват нарушение, след като те бъдат върнати от търговската мрежа, от магазините и в предприятията се пакетират и етикетират наново, което е заблуда за потребителя и криминално престъпление. И тези, които предлагат храни без изяснен произход, тоест такива, които нямат никакви придружителни документи и не е изяснено кой е първоизточникът на тези продукти", категоричен е Войнов.

За успокоение на магазинерите ще обясним, че няма да попаднат зад решетките, ако забравят забравят някоя стока с изтекъл срок на годност на щанда.

Йордан Войнов е категоричен, че тези нарушения могат да се диференцират и когато е несъзнателно направено нещо в търговската мрежа, съответно ще има санкция, но няма да се подвежда под отговорност. Шефът на агенцията по храните е разясни, че криминализирането се отнася за случаите, касаещи големи количества негодни храни или такива с неясен произход и освен това извършването на нарушението да е съзнателно.

Поправката в НК е все още на етап междуведомствено съгласуване, одобрени са предложенията от Министерството на земеделието и храните. Предстои обсъждане в Министерския съвет и парламента.

Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов съобщи още, че след проверките по Черноморието предстоят и „драстични проверки" на храните в зимните ни курорти. Инспекторите ще следят дали ресторантите могат да поемат изхранването на туристите. Войнов даде пример с хотел, който е разполага с 1000 легла и ресторант, който може да „поеме" до 50 човека.